header-1.jpg

Nieuwe uitgave:

Deel 29 - Historische Reeks met ‘Levend verleden’  

Op 21 oktober verschijnt deel 29 van de Historische Reeks, getiteld ‘Levend Verleden’. Met 24 bijdragen over Altena en Heusden, over rampen en armoede, oorlog en vrede. Vanaf de Middeleeuwen, zoals over de bewoners van de Groote Waard, die streden tegen het water. Over het Munnikenhof in Wijk en de oorsprong van de namen van dorpen en buurten in Altena. Er is ook aandacht voor Hugo de Groot die 400 jaar geleden, in 1621, ontsnapte uit Slot Loevestein. Indrukwekkend is het artikel over de executie van een sodomiet in 1730 in Heusden en aangrijpend is het verhaal over de hulp die na de overstromingen van 1740-1741 aan Altena werd geboden. Er zijn ook mooie herinneringen aan het Slot te Heesbeen. Emotioneel is de afscheidsbrief van een schoenmaker die gedwongen in het leger van keizer Napoleon diende.

Dit deel bevat ook persoonlijke herinneringen aan de veerboot Sleeuwijk-Gorinchem en een mooie bijdrage over de ‘vergeten’ schrijver en dichter Cornelis Redert uit Andel. Mars van den Assem vertelt over zijn jeugd aan de Uppelse Dijk in Almkerk. Bijzonder zijn de herinneringen aan opperwachtmeester Daniël de Gast die vanaf 1950 in de gemeente Eethen werkzaam was. Waardevol zijn ook de herinneringen van vier generaties brandweerfamilie Van Helden in Genderen en Wijk en Aalburg. Het artikel over de coronapandemie in Altena maakt dit deel compleet. Deel 29 telt 390 bladzijden met veel illustraties en is in veel winkels verkrijgbaar. Zie voor meer informatie: www.historischereeks.nl

Inhoud deel 30: De rol van vrouwen in het verleden
Vaak staan de mannen centraal in de geschiedenisverhalen. Daarom wil de redactie in deze bundel graag verhalen opnemen waarin vrouwen centraal staan, of die geschreven zijn door vrouwen. Er zijn al heel wat ideeën binnengekomen, zoals: Jacoba van Beieren en Woudrichem, De strijd om het vrouwenkiesrecht in de regio. Het dagboek van Aria Colijn over de Tweede Wereldoorlog, Het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid Toontje Sprenger, De eerste vrouwelijke wethouder Adrie Werther-van Suylekom, Verhalen over boerinnen, De eerste predikante in de regio. Welke vrouw neemt de pen op en gaat schrijven?  De redactie nodigt zowel vrouwen als mannen uit om een bijzonder verhaal op te schrijven.  Laat zo de geschiedenis van onze zo mooie regio voortleven.